Dojenie krowy – kurs dla początkujących

Dojenie krów to powoli wymierająca umiejętność. Niewiele osób potrafi robić to dobrze, efektywnie i jak trzeba to efektownie :) Tak się składa, że nasza babcia Kazia jest mistrzynią dojenia krów. Robi to szybko i dobrze a przy tym efektownie! Aż miło jest patrzeć kiedy mleko leci zdecydowaną strugą, uderzając w powierzchnię wiadra, wydając przy tym charakterystyczny dźwięk. Sami zobaczycie i usłyszycie! W naszym gospodarstwie podtrzymujemy dawne metody pracy. Między innymi naszą krowę doimy zawsze ręcznie, bez użycia automatycznych, hałaśliwych ssawek. Malwina, bo tak na imię ma nasza krówka, pasie się swobodnie na łące i nie przepada za automatyzacją ;) To rzadki już widok – stołeczek zwany gdzieniegdzie zydelkiem, siedzący na nim człowiek, wiaderko, no i gwiazda tego odcinka – polska czerwona krowa :)

Mamo, skąd bierze się mleko…?Schronisko PTTK na Polanie Chochołowskiej

…na pewno nie z kartonu :)
Czy Twoje dziecko widziało jak doi się krowę? Lepiej! Czy Twoja pociecha chciałaby nauczyć się doić prawdziwą krowę? Jeszcze lepiej! Czy chcielibyście spróbować prawdziwego, ciepłego mleka od szczęśliwej, wolno pasącej się krówki? Zaraz po dojeniu będziecie mieć okazję.
Ale to nie koniec atrakcji. Nauczycie się także jak zrobić prawdziwe domowe masło, przy użyciu dawnej techniki ubijania, za pomocą maślnicy (maselnicy, kierzanki). A przy okazji posmakujecie autentycznej maślanki!

Mleko inne niż w kartonie

Dla wielu osób jest to powrót do dzieciństwa. Picie ciepłego mleka od krowy, świeże masło i maślanka. Dla innych jest to szok. Czemu? Bo mleko od krowy smakuje zupełnie inaczej niż to z kartonu! Jeżeli Ty lub Twoja pociecha nie mieliście okazji pić takiego mleka to muuuusisz spróbować :)

Szczęśliwa krowa to spokojna krowa. Nasza Malwinka ma dużo miejsca, jest wolno pasącą się krówką, ma dziecko, byczka Maciusia. Jej rogi są przycięte i nie stanowią zagrożenia dla dzieci. Jest bardzo spokojna i tolerancyjna oraz przyzwyczajona do obecności dzieci.

Jak to wygląda – opiszemy tu cały proces dojenia. Nie jest to trudne ale wymaga pewnych przygotowań. Dowiecie się także kilku ważnych szczegółów a będąc u nas będziecie mogli przejść do praktyki. Zaczynamy!

Trochę informacji praktycznych

Dojenie krowy możliwe jest w określonym czasie i warunkach, nie tylko podczas dnia ale i roku. Uzależnione jest to od kilku czynników.

Młoda krowa, która jeszcze nie rodziła nazywana jest jałówką. Krowa to ssak. Ssaki, jak sama nazwa wskazuje, karmią swoje potomstwo w początkowym okresie życia… mlekiem. Aby krowa mogła być dojona musi wcześniej urodzić. Tak się składa, że Malwina jakiś czas temu rodziła, jest szczęśliwą mamą i daje dużo mleka. Przez kilka następnych miesięcy będzie można ją doić, aż jej wydajność mleczna spadnie, przygotowując się do następnej ciąży.

Teraz ciekawostka :) Ile wymion ma krowa? Zastanów się chwilę. Tu mogą padać różne odpowiedzi. Ale jedna jest właściwa. Krowa ma jedno wymiono i zazwyczaj 4 strzyki (bardzo sporadycznie zdarzają się odstępstwa). Tak nazywają się te charakterystyczne zakończenia, z których leci mleko.
Zależnie od kilku czynników krowa daje mało lub dużo mleka. Malwina podczas jednego dojenia jest w stanie dostarczyć pełne wiadro pysznego, ciepłego mleka.

Mamo, tato! Idziemy doić krowę!

Zanim przejdziemy do dojenia, trzeba umyć ręce. Ręce najlepiej umyć w domu przed wyruszeniem na pastwisko.

  1. Zabieramy ze sobą krzesełko i czyste wiadro. To również dla Was przygotujemy.
  2. Udajemy się z grupą na naszą łąkę przed gospodarstwem, gdzie będzie na nas już czekać Malwina.
  3. Ważna jest atmosfera. Krowa to rozumne i uczuciowe zwierzę. Podejdź, pogłaskaj ją, powiedz coś miłego. Możesz też podczas siadania zawołać nastąp się! Krowa będzie wiedzieć, że obsługa jest profesjonalna i poczuje się swobodnie :)
  4. Podchodzimy do krówki z boku, kładziemy pod wymionem wiaderko a przed nim krzesełko.
  5. Siadamy na krzesełku wygodnie, tak aby mieć dostęp do strzyków. Pamiętajcie – wygodnie, bo chwilę to potrwa :) Pokażemy jak powinno się siadać do dojenia. To jest bardzo naturalna pozycja wyrobiona przez lata praktyki.
  6. Krowa ma swoje strony. Przyjęło się, że ergonomiczne jest usadowienie się tak, aby po prawej stronie mieć głowę krowy.
  7. Krowa instynktownie wie, że będzie dojona. Zachowuje się wtedy spokojnie. Przestaje się ruszać i czeka na dojenie. Chwytamy za dwa strzyki, lekko ściskamy i pociągamy. To jest najtrudniejsza część :) Pokażemy Wam jak to robić dobrze i skutecznie.
  8. Do strzyków zacznie napływać mleko. Po chwili ściskania i pociągania zobaczysz cienką stróżkę mleka płynącą ze strzyków. Trzeba doić tak aby ta stróżka trafiała do wiaderka ;)
  9. Kiedy leci już mleko, można przyspieszyć czynność dojenia. Praktyka czyni mistrza :) Po chwili nabierzesz już wprawy i zobaczysz, że nie jest to takie trudne. Pokażemy Ci jak skutecznie doić mleko. Pamiętaj, wiadro jest duże, więc dojenie powinno być szybkie.
  10. Kiedy poczujesz, że strzyki wiotczeją, oznacza to nadchodzący koniec dojenia. We wiaderku będziesz już mieć znaczną ilość spienionego, ciepłego mleka.
  11. Wstań, odsuń krzesełko i wiadro pełne mleka, klepnij lekko w zad krówkę i powiedz coś miłego, np. dobra krówka :)
  12. Krowa, w zależności od humoru przejdzie do dalszego spożywania pokarmu a my udamy się do domu, gdzie przygotujemy świeże masło i spróbujemy maślanki.

 

Koszt warsztatów: 10 zł  od osoby

Warsztaty odbywają się w godzinach popołudniowych lub wieczornych, wtedy, kiedy przypada czas dojenia naszej krówki. Każdego dnia, ustalamy godzinę warsztatów tak, a by każdy z chętnych był już na miejscu, gotowy do warsztatów. W zależności od ilości osób chętnych na warsztatach, dajemy możliwość codziennej praktyki dojenia, po zakończonym, kursie wstępnym :)

Warsztaty zakończą się degustacją mleka, masła oraz maślanki. Dla każdego uczestnika zapewniamy kubek mleka, pajdę chleba z samodzielnie zrobionym masłem oraz dla chętnych, kubek maślanki. W trakcie warsztatów opowiemy historie o dawnym życiu w gospodarstwie, jak to wszystko wyglądało, kiedy nie było maszyn i komputerów, o tym jak zrobić dobre masło (możesz zrobić go samodzielnie w domu z dobrej śmietany!) oraz wiele anegdot i ciekawostek z wiejskiego życia. Serdecznie zapraszamy!

Wakacje na wsi. Kurs dojenia krowy.

Wieczorami, kiedy słońce skłania się ku zachodowi, nasza łąka przybiera cudowne kolory. Wtedy właśnie wyruszamy na nasze warsztaty dojenia krowy :)

Warsztaty dojenia krowy. Wakacje na wsi.

Warsztaty zaczynamy od prezentacji. Nasza krówka wie, że przyszedł czas dojenia. Jest spokojna i cierpliwie czeka na koniec.

Warsztaty dojenia krowy. Naucz się tej umiejętności i zaskocz znajomych!

Warsztaty zawsze budzą duże emocje. To bardzo rzadka umiejętność w obecnych czasach więc nie ma się czego wstydzić. Warsztaty są po to aby się tego nauczyć. Śmiało, niech każdy spróbuje!

Warsztaty dojenia krowy. Cała trudność polega na chwyceniu strzyków.

Zobacz jak się trzyma strzyki. lekkie ściskanie i pociąganie w tym samym czasie z odpowiednią siłą daje wyśmienite rezultaty. Nauczycie się tego na naszych warsztatach. Teraz sami będziecie mogli to robić!

Warsztaty dojenia mleka i robienia masła. Wakacje na wsi w Kamieńcu.

Początki są trudne. Największą trudność sprawia ściskanie i pociąganie. Tu nie trzeba dużo siły! Nawet najmłodsi mogą doić krówkę! Trzeba tylko dojść do wprawy, praktyka czyni mistrza. Nie bójcie się i próbujcie!

Zwierzęta na Kowalowym Wzgórzu. Byczek Maciuś.

Byczek Maciuś to pierwsze dziecko naszej Malwinki. Szybko rośnie i coraz głośniej muuuuczy :) Spotkacie go na naszym pastwisku, nad domem.