Owocowa manufaktura – tłoczone soki slow food w Krosnowicach

OWOCOWA MANUFAKTURA – domowa tłocznia owoców i warzyw.
Nieopodal Kłodzka w miejscowości Krosnowice ( 12 km od Kamieńca) została uruchomiona pierwsza w Kotlinie Kłodzkiej tłocznia owoców i warzyw Pana Huberta Krech, pasjonata slow food. Postanowił on stworzyć własną tłocznię, którą wyposażył w nowoczesne maszyny, tłoczące tradycyjnymi metodami naturalnie mętny sok.

Oprócz tłoczenia pysznych soków Pan Hubert, dla swoich gości z wielkim zaangażowaniem pokazuje krok po kroku jak  tłoczy się sok z jabłek i innych sezonowo dostępnych owoców i warzyw.  W Owocowej Manufakturze nie tylko można zobaczyć jak tłoczy się sok ale w trakcie całego procesu można usłyszeć o dawnych metodach tłoczenia i dowiedzieć się co nieco o sadownictwie, a wszystko to przeplata się z cudownym zapachem świeżo startych jabłek. Zapach jest tak intensywny, że trudno powstrzymać się od chęci zjedzenia jabłka. Na szczęście degustację soku można rozpocząć już w kilka chwil od momentu kiedy jabłka znajdą się w maszynie.

Każdy, kto przywiezie ze sobą jabłka lub gruszki będzie mógł wspólnie z Panem Hubertem wytłoczyć swój sok. Aby uzyskać 6 litów soku trzeba zaopatrzyć się w ok. 10kg jabłek. Zgodnie z recepturą gospodarza, wytłoczony sok jest pasteryzowany w temp. 78 stC, a następnie pakowany do worków z kranikiem o pojemności 3 L i 5 L. Taki rodzaj zaworu powoduje, że sok można spożywać przez dłuższy czas (kranik zapobiega dostawaniu się powietrza do wnetrza opakowania).

Godziny otwarcia:
codziennie od 9.00 do 18.00 ( konieczna jest telefoniczna wcześniejsza rezerwacja terminu)

Cennik:
• Sok – worek z kranikiem 3 L. – 17 zł
• Sok – worek z kranikiem 5 L. – 20 zł.

Dane kontaktowe:
Joanna Krech
Krosnowice 91
57-362 Krosnowice
tel. 607873162

A z tych jabłek będzie sok :)
I my udaliśmy się z wizytą do Pana Huberta. Ze zebranych z naszego sadu za domem jabłek w kilkanaście minut powstało 60 litrów zdrowego przepysznego soku
Jabłka są wcześniej segregowane i myte. Każde jabłko, które jest choćby częściowo zepsute jest usuwane. Ma to ogromną wpływ na jakość soku.
Nowoczesne maszyny – tradycyjna metoda.
Nowoczesne maszyny – tradycyjna metoda.
Smakowanie soku chwilę po wytłoczeniu.
Poprzednie
Zamek Książ
Następne
Wieża widokowa w Suszynie

Zobacz podobne miejsca

Mobilna wypożyczalnia rowerów

Adršpašské skály – Skalne Miasto w Czechach

Farma Wenet

Letni tor saneczkowy w Polanicy Zdrój

Ścieżka w obłokach na górze Slamník – Dolní Morava (Czechy)

Góra Wszystkich Świętych

Góra św. Anny Rudzkiej

Rezerwat przyrody „Torfowisko pod Zieleńcem”

Menu