Zagroda edukacyjna Kowalowe Wzgórze

Współczesna wieś jest nie tylko idealnym miejscem do życia, ale także znakomitym zakątkiem na edukację i świetną zabawę.
To wszystko i jeszcze więcej czeka na Państwa na Kowalowym Wzgórzu.

Czy Twoje dziecko widziało jak doi się krowę?
Czy Twoja pociecha chciałaby nauczyć się doić prawdziwą krowę?
Czy chcielibyście spróbować prawdziwego, ciepłego mleka od szczęśliwej, wolno pasącej się krówki?
Zaraz po dojeniu będziecie mieć okazję.

Ale to nie koniec atrakcji. Nauczycie się także jak zrobić prawdziwe domowe masło, przy użyciu dawnej techniki ubijania, za pomocą maślnicy (maselnicy, kierzanki). A przy okazji posmakujecie autentycznej maślanki! To wszystko na naszych warsztatach ubijania masła.
Każdy uczestnik otrzyma od nas Certyfikat ukończenia kursu dojenia krowy i uzyskania tytułu starszej/ego borowej/ego.

Serdecznie zapraszamy grupy zorganizowane oraz rodziny z dziećmi do udziału w naszych zajęciach edukacyjnych.
Oferujemy również warsztaty mydlarskie, stolarskie, na temat jajka oraz udział w prawdziwych wykopkach.

Programy edukacyjne realizowane w naszym gospodarstwie

Wykopki na Kowalowym Wzgórzu

Czas trwania zajęć

3 godzin

Dla kogo?

Młodzież, dzieci, dorośli

Liczebność grupy

min. 15 max. 25

Zakres tematyczny:

  • zapoznanie dzieci z pracą w gospodarstwie rolnym
  • podwyższanie świadomości konsumenckiej na temat pochodzenia żywności i pracy rolnika poznanie specyfiki uprawy ziemniaka i jego przetwórstwa
  • aktywny udział dzieci w pracach gospodarskich – zbiór ziemniaków
  • degustacja pieczonych ziemniaków

Pomoce dydaktyczne:

  • wiaderka na ziemniaki,
  • kopaczka,
  • ciągnik,
  • pole,
  • ziemniaki

Harmonogram/przebieg zajęć:

  1. Powitanie uczestników i przedstawienie gospodarzy i gospodarstwa. Wprowadzenie do tematu uprawy ziemniaka. Dzieci dostają pieczątkę z logo gospodarstwa (na rękę).
  2. Prezentacja sprzętu służącego do wykopków. Opis pracy rolnika podczas zbioru ziemniaka. Pogadanka na temat ciężkiej pracy rolnika w gospodarstwie i jego roli w produkcji żywności. Dzieci dowiadują się co można przyrządzić z ziemniaka.
  3. Dzieci przechodzą na pole, gdzie oglądając pracę kopaczki przysłuchują się opowiadaniu na temat uprawy ziemniaka i jego zbioru. Podążając za kopaczką (w bezpiecznej odległości) zbierają ziemniaki do wiaderek.
  4. Ognisko. Dzieci pieką w ognisku zebrane ziemniaki. Degustacja.
  5. Każde dziecko zabiera ze sobą 5 kg ziemniaków.

Warsztaty dojenia krowy i ubijania masła

Czas trwania zajęć

3 godzin

Dla kogo?

Młodzież, dzieci, dorośli

Liczebność grupy

min. 5 max. 30

Zakres tematyczny:

  • zapoznanie dzieci z domową techniką produkcji masła;
  • podwyższanie świadomości konsumenckiej na temat pochodzenia żywności i pracy rolnika poznanie podstaw hodowli bydła mlecznego;
  • poznanie zawodów, w tym ginących związanych z produkcją zwierzęcą i przetwórstwem mleka – oborowy, dojarz, pasterz, serowar;
  • poznanie dawnych zwyczajów;
  • aktywny udział dzieci w pracach gospodarskich – dojenie krowy, wyrób masła;
  • degustacja wiejskich produktów – mleko świeże i skwaszone, śmietana, ser, masło, chleb wiejski;

Pomoce dydaktyczne:

  • wiadereczka na mleko,
  • krowa,
  • maślniczka,
  • mleko i pozostałe wiejskie produkty (masło, śmietana, chleb),
  • sprzęt gospodarski,
  • zwierzęta hodowlane.

Harmonogram/przebieg zajęć:

  1. Powitanie uczestników i przedstawienie gospodarzy i gospodarstwa. Wprowadzenie do tematu zwierząt hodowlanych.
    Dzieci dostają pieczątkę z logo gospodarstwa (na rękę).
  2. Dojenie krowy. Każde dziecko otrzymuje metalowe wiadereczko do ręki i zabiera ze sobą na łąkę, gdzie czeka mama właścicielki zagrody.
    Dzieci oglądają proces ręcznego udoju krowy przysłuchując się opowiadaniu na temat wymagań tego zwierzęcia oraz zasad bezpieczeństwa przy pracy.
    Dzieci poznają też zawody, które związane są z obsługą krów i przetwórstwem mleka. Prowadząca podkreśla, że niektóre zawody są zawodami
    ginącymi ze względu na unowocześnienie wiejskich gospodarstw rolnych, np. ręczny dojarz który był najmowany przez rolników do udoju ręcznego krów lub pasterz który zaganiał zwierzęta i pilnował ich na pastwiskach.
    Dzieci dzięki temu poznają różnice pomiędzy dawną a dzisiejszą wsią oraz związane z tym obyczaje.
    Następnie dzieci po kolei własnoręcznie doją krową do swojego wiadereczka.
  3. Warsztaty ubijania masła. Dzieci przechodzą na podwórze i oglądają pokaz cedzenia mleka. Degustują mleko z firmowych kubeczków gospodarstwa (ceramiczne kubki z logo gospodarstwa). Następnie przechodzą na salę szkoleniową, gdzie słuchają na temat przetwórstwa mleka.
    Dowiadują się jakie produkty mogą powstać z mleka krowiego i w jaki sposób powstają. Degustują produkty wcześniej przygotowane przez właścicielkę: śmietanę, ser, kwaśne mleko.
    Każde dziecko dostaje i ubiera fartuch i wspólnie (na zmianę) ubijają masło w maślniczce.
    Na koniec degustują powstałe masło smarując upieczony przez właścicielkę wiejski chleb.
    Podczas zajęć dzieci dowiadują się na temat codziennej pracy w gospodarstwie.
  4. Każde dziecko na koniec otrzymuje Certyfikat Dojenia Krowy opatrzony pieczątką gospodarstwa i podpisem gospodyni oraz
    ceramiczny kubek, który służył do degustacji mleka.
  5. Możliwość organizacji ogniska.

Wszystko o kurze i jajku

Czas trwania zajęć

3 godzin

Dla kogo?

Młodzież, dzieci, dorośli

Liczebność grupy

min. 5 max. 30

Zakres tematyczny:

  • historia jajka,
  • budowa jaja kurzego,
  • budowa kury,
  • żywienie kur,
  • zastosowanie jajek w żywieniu, liczby dotyczące produkowanych jajek przez różne gatunki ptactwa (waga, ilość, ciężar),
  • warsztaty kulinarne

Pomoce dydaktyczne:

  • kura,
  • jajko,
  • miseczka,
  • trzepaczka do jajek,
  • wiejskie produkty.

Harmonogram/przebieg zajęć:

  1. Powitanie uczestników i przedstawienie gospodarzy i gospodarstwa. Wprowadzenie do tematu zwierząt hodowlanych. Dzieci dostają pieczątkę z logo gospodarstwa (na rękę).
  2. Hodowla kur. Wizyta u kur – w kurniku i zagrodzie. Dzieci podczas pogadanki dowiadują się, gdzie mieszka kura i czym się żywi, jakie ma zwyczaje i dlaczego tak rzadko lata.
  3. „Jajeczne warsztaty”. Dzieci przechodzą do sali szkoleniowej, gdzie uczestniczą w warsztatach kulinarnych. Wcześniej prowadząca przedstawia dzieciom budowę jajka i pokazuje, jak rozróżnić świeże jajko od nieświeżego. Dowiadują się na temat ilości, wielkości i wadze jaj znoszonych przez rożne gatunki ptactwa oraz jak w handlu oznacza się jaja.
    Dzieci wbijają jajka do miseczek i sprawdzają ich świeżość po wyglądzie i zapachu. Prowadząca opowiada w tym czasie o znaczeniu jaj w żywieniu człowieka i co można z nich przyrządzić.
  4. Degustacja – wcześniej przyrządzony omlet z różnymi dodatkami wytwarzanymi w gospodarstwie (dżemy, konfitury, owoce).

Warsztaty stolarskie

Czas trwania zajęć

3 godzin

Dla kogo?

Młodzież, dzieci, dorośli

Liczebność grupy

min. 5 max. 30

Zakres tematyczny:

  • zapoznanie dzieci z pracą w gospodarstwie rolnym;
  • prezentacja upraw rolniczych oraz sprzętu gospodarskiego i zwierząt hodowlanych;,
  • wprowadzenie do tematu ekologii
  • pogadanka na temat otaczającej nas przyrody, pór roku oraz ptaków zimujących w Polsce i ich sposobów ich ochrony;
  • aktywny udział dzieci w warsztatach stolarskich;

Pomoce dydaktyczne:

  • pola uprawne,
  • sprzęt gospodarski i zwierzęta (prezentacja),
  • zestaw „małego stolarza” do produkcji karmników,
  • narzędzie stolarskie (wkrętarka, młotek, okulary, kask),
  • przyroda.

Harmonogram/przebieg zajęć:

  1. Powitanie uczestników i przedstawienie gospodarzy i gospodarstwa. Prezentacja sprzętu gospodarskiego oraz zwierząt mieszkających w zagrodzie.
    Pogadanka na temat pracy w gospodarstwie rolnym wyznaczanej cyklem pór roku.
  2. Wprowadzenie do tematów w zakresie przyrody i jej ochrony oraz ekologii. Ochrona ptaków zimujących w Polsce przed zimą. Dzieci dostają pieczątkę z logo gospodarstwa (na rękę).
  3. Dzieci przechodzą na salę szkoleniową. Tam dostają zestaw „małego stolarza” oraz niezbędne narzędzia aby wykonać własny karmnik.
    W czasie zajęć dzieci poznają istotę ochrony ptactwa, dowiadują się które ptaki można i czym dokarmiać, jaki wpływ na człowieka ma ochrona przyrody.
  4. Warsztaty stolarskie. Po wysłuchaniu instrukcji montażu karmników oraz zasad bezpiecznej pracy dzieci same wykonują własne karmniki, które zabierają ze sobą do domu. Podczas zajęć właścicielka snuje historie o ptactwie, karmnikach i podaje anegdotki wzięta z życia w gospodarstwie rolnym.

Warsztaty mydlarskie

Czas trwania zajęć

3 godzin

Dla kogo?

Młodzież, dzieci, dorośli

Liczebność grupy

min. 5 max. 30

Zakres tematyczny:

  • zapoznanie dzieci z pracą w gospodarstwie rolnym
  • prezentacja upraw rolniczych oraz ziół rosnących w gospodarstwie
  • pogadanka na temat przetwórstwa ziół
  • aktywny udział dzieci w warsztatach mydlarskich

Pomoce dydaktyczne:

  • pola uprawne,
  • ogródek ziołowy,
  • suszone zioła i inne rośliny,
  • płatki owsiane,
  • baza glicerynowa,
  • formy do odlewania mydełek,
  • sprzęt gospodarski (prezentacja)

Harmonogram/przebieg zajęć:

  1. Powitanie uczestników i przedstawienie gospodarzy i gospodarstwa. Wprowadzenie do produkcji roślinnej. Dzieci dostają pieczątkę z logo
    gospodarstwa (na rękę).
  2. Prezentacja sprzętu gospodarskiego oraz pól uprawnych, plantacji borówki amerykańskiej oraz ziołowego ogródka. Opis pracy rolnika podczas
    zbioru roślin uprawnych i ziół. Pogadanka na temat ciężkiej pracy rolnika w gospodarstwie i jego roli w produkcji żywności.
    Dzieci dowiadują się co można przyrządzić z płodów rolnych oraz jak wykorzystać zioła jako dodatek w kuchni czy w kosmetyce.
  3. Dzieci przechodzą do sali szkoleniowej, gdzie uczestniczą w warsztatach rękodzielniczych – wytwarzają własne mydełka glicerynowe dodając
    naturalne dodatki – zioła np. lawendę, płatki owsiane lub inne suszone rośliny lub owoce.